poniedziałek, 1 grudnia 2014

Pieczony łosoś w sosie śmietanowo-koperkowym


Jak zapewne wielu z nas wie, że łosoś jest jedną z najszlachetniejszych ryb, niestety w Polsce jest ciągle niedoceniany. Jest to ryba o wybornym smaku  a przy tym jest bardzo zdrowa! Jako dodatek możemy zaserwować sobie surówkę z kiszonej kapusty. Pychotka!!!!
http://lunchkobietka.blogspot.co.uk/2014/12/pieczony-osos-w-sosie-smietanowo.html

SKŁADNIKI na 2 porcje:
  •  Filet łososia o wadze 350g
  • śmietana 12% 400 ml
  • pęczek koperku
  • cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz 
  • 1 łyżka majonezu

  Przygotowanie:
  • Łososia bez skóry myjemy i dzielimy na dwie porcje. Następnie obficie solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki na godzinę.
  • W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekany koperek a także sól i pieprz.
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy część sosu, układamy łososia i zalewamy go resztą sosu śmietanowo-koperkowego.
  • Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 40 minut (na ostanie 10 min zdejmujemy pokrywkę naczynia żaroodpornego).
SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print it

nRelate Posts Only