Dzisiaj
robiąc zakupy skusiłam się na bakłażana. Bardzo mi się spodobał i jak
zapewne wiecie, bakłażan odchudza i chroni przed chorobami. Jeżeli
chodzi o aspekty żywieniowo odżywcze, to bakłażan - podobnie jak
większość warzyw, jest niskokaloryczny - 100 g zawiera zaledwie 20 kcal.
Poza tym dostarcza znacznych ilości potasu, a także wapń i magnez.
Bakłażan to także bardzo dobre źródło błonnika. Witamin zawiera raczej
niewiele, w tym skromne ilości witaminy C i A. Jednak istotnym aspektem
jest fakt, iż fioletowo-niebieska skórka bakłażana zawiera unikalne
związki fenolowe, posiadające niewątpliwie korzystny wpływ na
funkcjonowanie organizmu. Co prawda nie jadałam go za często więc nie
bardzo byłam pewna co z niego zrobić. Ale poszperałam trochę w starych
przepisach i wykreowałam potrawkę z bakłażana z kurczakiem. Pychotka!!!
wygląda bardzo smacznie i zachęcająco :), ale pomidory z puszki zastąpiłabym świeżymi, które są teraz naprawdę dobre tym samym unikając słodzonych przetworzonych. pozdrawiam
wygląda bardzo smacznie i zachęcająco :), ale pomidory z puszki zastąpiłabym świeżymi, które są teraz naprawdę dobre tym samym unikając słodzonych przetworzonych.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Wygląda bardzo apetycznie, pewnie tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńOczywiście z tymi pomidorami to święta racja, kto ma świeże powinien zastosować je, ja akurat pod ręką ich nie mialam :)
OdpowiedzUsuńLubię takie dania z makaronem. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńProszę jeszcze o oznaczenie wpisu zgodnie z zasadami akcji, wtedy będę mogła zaakceptować ;)
OdpowiedzUsuń