Gofry owsiane są wyjątkowo lekkie, puszyste, delikatne i chrupiące, świetnie nadają się na niespieszne śniadanie lub podwieczorek. Co na nie włożycie, zależy od Was, kombinacji jest mnóstwo.
Składniki:
-3 jajka
-1 szklanka mleka roślinnego (można zastąpić krowim)
-1 szklanka wody gazowanej
-2 ¼ szklanki mąki owsianej*
-¾ szklanki mąki razowej orkiszowej (lub pszennej)
-6 łyżek oleju rzepakowego
-3 łyżeczka proszku do pieczenia.
-cukier waniliowy
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Wszystkie składniki prócz białek dokładnie zmiksować i odstawić na ok. pół godziny aby ciasto napęczniało. Białka ubić na sztywna pianę delikatnie wmieszać do ciasta.
Gofrownicę bardzo dobrze nagrzać. Pędzelkiem posmarować wnętrze odrobiną oleju. Wylewać porcję ciasta i piec przez 5 – 7 minut w zależności od mocy gofrownicy, na złoty kolor.
Gofry owsiane podawać z ulubionymi dodatkami :- )
*lub zmielonych płatków górskich
Smacznego!
http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/2014/01/gofry-owsiane.html
-3 jajka
-1 szklanka mleka roślinnego (można zastąpić krowim)
-1 szklanka wody gazowanej
-2 ¼ szklanki mąki owsianej*
-¾ szklanki mąki razowej orkiszowej (lub pszennej)
-6 łyżek oleju rzepakowego
-3 łyżeczka proszku do pieczenia.
-cukier waniliowy
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Wszystkie składniki prócz białek dokładnie zmiksować i odstawić na ok. pół godziny aby ciasto napęczniało. Białka ubić na sztywna pianę delikatnie wmieszać do ciasta.
Gofrownicę bardzo dobrze nagrzać. Pędzelkiem posmarować wnętrze odrobiną oleju. Wylewać porcję ciasta i piec przez 5 – 7 minut w zależności od mocy gofrownicy, na złoty kolor.
Gofry owsiane podawać z ulubionymi dodatkami :- )
*lub zmielonych płatków górskich
Smacznego!
http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/2014/01/gofry-owsiane.html
Super, na pewno wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńświetny przepis, na pewno spróbuję :D
OdpowiedzUsuńPS. to moja wersja fit gofrów, też polecam wypróbować :)
http://zyj-lekko.blogspot.com/2017/08/efrefweewrwer.html