czwartek, 24 lipca 2014

Fit gofry

Coś dla łakomczuszków! Dietetycznie i zdrowo. Niewiele osób wie, że wystarczy zamienić poszczególne składniki potrawy, na te pełnowartościowe, aby tradycyjne danie stało się korzystnym dla naszego zdrowia. Nikt z nas nie chce być niewolnikiem jedzenia, bo to sztuka zjeść smacznie i zdrowo. A wy jak modyfikujecie swoje niezdrowe ulubione posiłki?
Gofry owsiane są wyjątkowo lekkie, puszyste, delikatne i chrupiące, świetnie nadają się na niespieszne śniadanie lub podwieczorek. Co na nie włożycie, zależy od Was, kombinacji jest mnóstwo.

Składniki:
-3 jajka
-1 szklanka mleka roślinnego (można zastąpić krowim)
-1 szklanka wody gazowanej
-2 ¼ szklanki mąki owsianej*
-¾ szklanki mąki razowej orkiszowej (lub pszennej)
-6 łyżek oleju rzepakowego
-3 łyżeczka proszku do pieczenia.
-cukier waniliowy

Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Wszystkie składniki prócz białek dokładnie zmiksować i odstawić na ok. pół godziny aby ciasto napęczniało. Białka ubić na sztywna pianę delikatnie wmieszać do ciasta.
Gofrownicę bardzo dobrze nagrzać. Pędzelkiem posmarować wnętrze odrobiną oleju. Wylewać porcję ciasta i piec przez 5 – 7 minut w zależności od mocy gofrownicy, na złoty kolor.
Gofry owsiane podawać z ulubionymi dodatkami :- )

*lub zmielonych płatków górskich
Smacznego! 

http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/2014/01/gofry-owsiane.html

2 komentarze:

  1. świetny przepis, na pewno spróbuję :D
    PS. to moja wersja fit gofrów, też polecam wypróbować :)
    http://zyj-lekko.blogspot.com/2017/08/efrefweewrwer.html

    OdpowiedzUsuń

Print it

nRelate Posts Only