Kiedy
 jesteśmy na diecie i staramy zdrowo się odżywiać, często wybieramy 
produkty typu muesli - płatki, ciastka czy batony, opatrzone słowem FIT,
 nieświadomi ich rzeczywistych 'dietetycznych' właściwości. Wystarczy 
krótkie spojrzenie na wartości odżywcze i okazuje się, że paradoksalnie 
nasz zdrowy baton posiada podejrzanie wysoką zawartość cukru - 
przykładowo, popularny baton muesli z żurawiną, zawiera aż 70,8 g cukru 
na 100g produktu. W składzie możemy z kolei przeczytać, że baton 
słodzony jest syropem glukozowo-fruktozowym, którego nadmiar w diecie (a
 znaleźć go można niemal w każdym przetworzonym produkcie) prowadzi do 
otyłości czy nadciśnienia tętniczego. 
Kiedy
 nachodzi nas ochota na coś słodkiego, idealną alternatywą sklepowych 
batonów muesli są ciasteczka owsiane własnej produkcji, bez zbędnych 
cukrów, z ulubionymi dodatkami, które na dodatek nie wymagają ani dużo 
czasu, ani wielkiego doświadczenia w kuchni. Świetnie
 nadają się na przekąskę potreningową, na drugie śniadanie, do zabrania 
na wycieczkę, czy do pracy. Trzymane w lodówce spokojnie wytrzymają 
około tygodnia. 

Składniki na około 15 sztuk:
2 nieduże banany (200 g)
1 jabłko 
250 g płatków owsianych
100 g malin
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki kakao
1 jajko 
Włączyć
 piekarnik na 180 stopni. Banana rozgnieść widelcem, jabłko zetrzeć na 
tarce, odcisnąć sok, dodać do banana. Wsypać płatki owsiane, dodać 
cynamon, kakao, jajko oraz maliny, dokładnie wymieszać całą masę. Blachę
 do pieczenia wyłożyć papierem. Z przygotowanej masy formować równe 
kulki, układać na blaszce, delikatnie spłaszczać. Piec około 20 minut.
SMACZNEGO!!!!
 
Na pewno skorzystam z przepisu, proste, pyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jak widać przepis jest bajecznie prosty! :)
OdpowiedzUsuńWszystkie kupne słodycze "fit" omijam wielkim łukiem, bo dla mnie to jedno wielkie oszustwo...
OdpowiedzUsuńTakie domowe to zupełnie co innego :)