sobota, 9 sierpnia 2014

Placuszki bananowo-owsiane

Idealne na śniadanie, drugie śniadanie, bądź deser. Idealne w momencie, kiedy akurat w kuchni zalegają nam dojrzałe banany i nie bardzo wiemy co z nimi zrobić. Przepis bardzo prosty i szybki, tak na prawdę ciasto można przygotować wieczorem, a rano tylko usmażyć je na patelni. Niezależnie od pogody, zawsze staram się jadać śniadania na ciepło, dlatego też ten przepis zajmuje wysokie miejsce na mojej liście ulubionych śniadań.


Składniki na 1 porcję:
ciasto:

1 dojrzały banan

2 łyżki mąki owsianej(lub zwykłej plus łyżka płatków owsianych)

pół łyżeczki cynamonu

1 jajko

2 łyżki mleka
do usmażenia: pół łyżeczki oleju kokosowego bądź innego tłuszczu



do podania: 

1 łyżka miodu 

 truskawki, bądź inne sezonowe owoce 
Banana zgnieść w miseczce, dodać wszystkie składniki ciasta, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć niewielkie placuszki na małym ogniu. Po usmażeniu przełożyć na talerz, podawać z miodem i owocami, bądź dowolnie dobranymi przez nas dodatkami :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print it

nRelate Posts Only