Kiedy
jesteśmy na diecie i staramy zdrowo się odżywiać, często wybieramy
produkty typu muesli - płatki, ciastka czy batony, opatrzone słowem FIT,
nieświadomi ich rzeczywistych 'dietetycznych' właściwości. Wystarczy
krótkie spojrzenie na wartości odżywcze i okazuje się, że paradoksalnie
nasz zdrowy baton posiada podejrzanie wysoką zawartość cukru -
przykładowo, popularny baton muesli z żurawiną, zawiera aż 70,8 g cukru
na 100g produktu. W składzie możemy z kolei przeczytać, że baton
słodzony jest syropem glukozowo-fruktozowym, którego nadmiar w diecie (a
znaleźć go można niemal w każdym przetworzonym produkcie) prowadzi do
otyłości czy nadciśnienia tętniczego.
Kiedy
nachodzi nas ochota na coś słodkiego, idealną alternatywą sklepowych
batonów muesli są ciasteczka owsiane własnej produkcji, bez zbędnych
cukrów, z ulubionymi dodatkami, które na dodatek nie wymagają ani dużo
czasu, ani wielkiego doświadczenia w kuchni. Świetnie
nadają się na przekąskę potreningową, na drugie śniadanie, do zabrania
na wycieczkę, czy do pracy. Trzymane w lodówce spokojnie wytrzymają
około tygodnia.

Składniki na około 15 sztuk:
2 nieduże banany (200 g)
1 jabłko
250 g płatków owsianych
100 g malin
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki kakao
1 jajko
Włączyć
piekarnik na 180 stopni. Banana rozgnieść widelcem, jabłko zetrzeć na
tarce, odcisnąć sok, dodać do banana. Wsypać płatki owsiane, dodać
cynamon, kakao, jajko oraz maliny, dokładnie wymieszać całą masę. Blachę
do pieczenia wyłożyć papierem. Z przygotowanej masy formować równe
kulki, układać na blaszce, delikatnie spłaszczać. Piec około 20 minut.
SMACZNEGO!!!!
Na pewno skorzystam z przepisu, proste, pyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jak widać przepis jest bajecznie prosty! :)
OdpowiedzUsuńWszystkie kupne słodycze "fit" omijam wielkim łukiem, bo dla mnie to jedno wielkie oszustwo...
OdpowiedzUsuńTakie domowe to zupełnie co innego :)