Więc jeśli ktoś z was nie lubi tego ryżu to zastąp go innym zdrowym produktem, np kaszą gryczaną, jaglaną, jęczmienną czy pełnoziarnistym makaronem. Jedzenie ma za zadanie nie tylko odżywić organizm, powinno sprawiać Ci przyjemność :) Zapraszam...
SKŁADNIKI:
- 1,5 szkl. ryżu
- 2 piersi z kurczaka lub 0,5 kg udek bez kości
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 2-3 ząbki czosnku
- połowa opakowania mrożonej fasolki szparagowej
- puszka czerwonej fasoli
- 2- 3 łyżki sosu worcester lub sojowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: suszony tymianek, słodka papryka, imbir, kurkuma, curry, czosnek granulowany (opcjonalnie)
- sól i pieprz
W garnku z lekko osoloną wodą delikatnie podgotowałam brokuła, to samo
zrobiłam z fasolką szparagową (w tej samej wodzie, oczywiście po wyjęciu
brokuła). Warzywa po zblanszowaniu wyjęłam do miski, a do wody
wrzuciłam ryż(można użyć bialego ryzu z dodatkiem jednej łyżeczki kurkumy, która nada mu
piękny kolor). Gotowałam przez ok. 30-40 minut co jakiś czas go
mieszając- w tym czasie przygotowałam pozostałe składniki.
Kurczaka dokładnie umyłam, oczyściłam i pokroiłam w dość małe kawałki. Na patelni rozgrzałam olej i wrzuciłam na nią kurczaka, którego obficie
doprawiłam tymiankiem, imbirem, curry, słodką papryką, solą, pieprzem i
sosem worcester. Wszystko razem wymieszałam i lekko podsmażyłam. Dolałam
do mięsa szklankę wody, dodałam do niego pokrojoną w cienkie talarki
marchew, cukinię pokrojoną w półplasterki oraz starty na tarce czosnek.
Wszystko razem dusiłam przez ok. 10 minut, na koniec dodałam brokuła,
fasolkę szparagową i czerwoną fasolę, dusiłam jeszcze chwilę, by smaki
sobą przeszły.
Doprawiłam na koniec wg "naszego smaku", tj. dużo papryki, curry i czosnku (dodałam już granulowanego).
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz