SKŁADNIKI:
- 1 puszka 185 g tuńczyka w oleju, duże kawałki
- ok. 1/2 szklanki cukinii pokrojonej w kosteczkę
- 1 nieduża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- kawałek ostrej papryczki czerwonejlub zwykłej papryki czerwonej
- 2 czubate łyżki posiekanej zieleniny – szczypiorek i natka
- 1 łyżka oleju spod tuńczyka
- ok. 125 ml słodkiej śmietanki
- ok. 80 ml białego wytrawnego wina
- do smaku – sól, pieprz ziołowy
Wstawiłam w garnku wodę na makaron. Zanim zawrzała
przygotowałam sobie wszystkie składniki sosu a gdy się zagotowała osoliłam ją i
wrzuciłam makaron. Tuńczyka odcedziłam z oleju zostawiając 1 łyżkę tłuszczu,
którą wlałam na patelnię. Cebulę, czosnek i paprykę obrałam i posiekałam drobno.
Wrzuciłam na rozgrzany olej i smażyłam chwilę aż cebula się zeszkliła. Dodałam
cukinię, pokrojoną razem ze skórką, i razem smażyłam chwilę. Wlałam ok. 80 ml
białego, wytrawnego wina, gotowałam aż prawie całe odparowało pozostawiając
smak. Wlałam śmietankę, dodałam lekko rozdrobnione kawałki tuńczyka i dusiłam
chwilę aż sos zgęstniał. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem ziołowym i dodałam połowę
zieleniny.
Tuńczyka podałam na makaronie ale jak kto woli, można go również wymieszać razem z makaronem na patelni. Tylko w żadnym wypadku nie wolno płukać makaronu jeśli chcemy go dodawać do sosu bo
spłuczemy skrobię i sos będzie z niego spływał zamiast oblepiać.
Oczywiście dla 3-4 osób proponuję podwoić składniki.
SMACZNEGO!!!!
Fajjne przepisy i smacznie to wszystko wygląda :D Polecam zapoznanie sie z tym filmikiem fajnie opisuje jak zostać prawdziwym blogerem https://www.youtube.com/watch?v=4tmYn40frTU oraz system ułatwiający budowę własnego imperium ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/1p3Zxw9