środa, 30 lipca 2014

Szpinakowe tosty

Super szybkie śniadanie lub przekąska!!!
SKŁADNIKI:
(na jeden tost)
-2 kromki chleba tostowego lub zwykły
-garść liści szpinaku
-1/2 łyżki masła
-1 ząbek czosnku
-2-3 suszone pomidory lub świeże
-4-5 plastrów mozzarelli
-sól i pieprz do smaku

Przepis:

Szpinak myjemy, odcinamy łodyżki i wyrzucamy, a pozostałe części liści je w paski. Obieramy czosnek i drobno go kroimy.
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie czosnek, smażymy go aż się zezłoci. Następnie dodajmy szpinak i dusimy go ok. 2-3 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kromki chleba smarujemy z jednej strony oliwą z suszonych pomidorów. Układamy je tak, aby strona z oliwą była na zewnątrz tostów. Do środka (na stronę bez oliwy) wkładamy szpinak, plastry mozzarelli, pokrojone na kawałki suszone pomidory. Tosty składamy.

Tak przygotowane kromki kładziemy na rozgrzaną patelnię i przykrywamy na kilka minut. Następnie tosty obracamy, przykrywamy i smażymy do momentu aż mozzarella się rozpuści.
Podajemy na gorąco, dobrze smakują z dodatkiem sosu czosnkowego.
Smacznego!

Możemy zmienić składniki według uznania.

2 komentarze:

  1. świetne tosty - pomidory, szpinak i ser bardzo lubię, ale jakoś wcześniej nie pomyślałam by zamknąć to w tostach. Zamiast smażenia użyłabym piekarnika albo sandwicha, ale to dlatego, że ograniczam smażone do minimum i przywykłam ostatnim czasem do dań z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł z tym sandwichem, ja mam tylko toster więc patelnia to szybkie rozwiązanie, zakladając, że większość posiada patelnię, haha. Dziękuję za komentarz!

    OdpowiedzUsuń

nRelate Posts Only