A co powiecie na kolejne warjacje z kaszą? Na te letnie upały w sam raz lekka kasza jęczmienna z warzywami. Na lunch, obiad lub wczesną kolację.
SKłADNIKI:
- makaron spaghetti (według uznania)lub kasza, ryż
- 5 dużych pieczarek
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 1/2 brokuła
- pół cukini
- pół papryki czerwonej, żółtej
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 szklanki tartego parmezanu (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Do rozgrzanego oleju na patelni
dodajemy obraną umytą i pokrojoną w cienkie plastry marchewkę.
Delikatnie ją solimy i smażymy na wolnym ogniu od czasu do czasu
mieszając aż się zarumienią z obu stron. W międzyczasie obieramy
pieczarki i kroimy na cienkie plasterki. Obieramy również czosnek i
cebulę; czosnek siekamy drobno, a cebulę kroimy w wiórka. Gdy marchewka jest już w zadowalającym dla nas stopniu miękka, dodajemy obrane pieczarki, a
następnie czosnek i cebulę, które posypujemy oregano i bazylią. Co jakiś
czas mieszając, pozwalamy im zarumienić się na wolnym ogniu. W
międzyczasie opłukujemy brokuła i łamiemy na
niewielkie kawałki. Tak
przygotowane warzywa wsypujemy na patelnię do podsmażonych pieczarek, delikatnie solimy i pieprzymy, podlewamy
całość niewielką ilością wody i dusimy.
W razie potrzeby można dodać trochę wody, żeby warzywa się nie przypaliły. Gdy marchewka zmięknie zalewamy warzywa przecierem pomidorowym rozmieszanym z jogurtem naturalnym i wodą.
Całość zagotowujemy i pyszny sos warzywny mamy gotowy. Teraz należy przygotować porcje na lunch: w plastikowym pudełku odcedzony makaron polewamy sosem warzywnym; można posypać parmezanem. Jeśli zabierzemy je do pracy następnego dnia, to polecam włożyć pudełko do lodówki, gdy już potrawa przestygnie.
Smacznego! W razie potrzeby można dodać trochę wody, żeby warzywa się nie przypaliły. Gdy marchewka zmięknie zalewamy warzywa przecierem pomidorowym rozmieszanym z jogurtem naturalnym i wodą.
Całość zagotowujemy i pyszny sos warzywny mamy gotowy. Teraz należy przygotować porcje na lunch: w plastikowym pudełku odcedzony makaron polewamy sosem warzywnym; można posypać parmezanem. Jeśli zabierzemy je do pracy następnego dnia, to polecam włożyć pudełko do lodówki, gdy już potrawa przestygnie.
*Skład warzyw jest właściwie dowolny - w zależności od gustu i tego co jest pod ręką: może być fasolka szparagowa, kalafior, brukselka, kukurydza z puszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz