środa, 30 lipca 2014

Tarta brokułowa z boczkiem i serem feta


Kolejny pomysł na szybki i bardzo dobry obiad. Tarta - obiad na każdą okazje, i za każdym razem może być zupełnie inny. Tutaj zawsze możemy popisać się czymś innym i nowym, w zależności od gustu. Na słodko bądź wytrawnie, z mięsem albo z warzywami. Dzisiaj moja ulubiona wersja - dużo mięsa, warzyw no i ser :)
Ciasto:

200 g maki ( ja użyłam żytniej ale może być na pszennej)

100 g masła

1 jajko

szczypta soli



Farsz:

250 g boczku wędzonego

250 g brokuł

2 pomidory

ser feta - najlepiej smakuje ( w tej wersji jest camerbert)

ząbek czosnku

cebula

4 jaja

200 ml śmietany 18%

pieprz, sól, papryka słodka, oregano

Przygotowanie ciasto:
Na stolnicy umieść wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Ugnieciony placek owiń folią i umieść w lodówce na 30 min. Następnie rozwałkuj placek o grubości 0,5 cm, posmaruj tłuszczem tortownicę  i wyłóż ciastem foremkę dociskając palcami dobrze do ścianek i dna. Nakłuj widelcem i połóż na wierzch papier pergaminowy i obciąż go grochem albo fasolą. Piecz w nagrzanym piekarniku 200C góra dół przez 10 min, następnie ściągnij papier z obciążeniem i piecz prze 10-15 minut. 


Przygotowanie farsz:
Boczek pokrój w kosteczkę i obsmaż go na patelni bez tluszczu, następnie wyłóż nim ostudzone ciasto. Cebulę pokrój w kosteczkę i delikatnie podsmaż. Wystudzoną dołącz do boczku i ciasta. Brokuły umyj, odetnij łodygi i podziel na różyczki wykładając nim ciasto. Ser pokrój w kostkę i rownież połóż na ciasto. Zalej ciasto masą z jajek i śmietany i na wierz polóż pokrojone pomidory. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 150C ok 30 minut.




Smacznego!
źródło: http://niezlymlynek.blogspot.co.uk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print it

nRelate Posts Only