Kolejny pomysł na szybki i bardzo dobry obiad. Tarta - obiad na każdą
okazje, i za każdym razem może być zupełnie inny. Tutaj zawsze możemy
popisać się czymś innym i nowym, w zależności od gustu. Na słodko bądź
wytrawnie, z mięsem albo z warzywami. Dzisiaj moja ulubiona wersja -
dużo mięsa, warzyw no i ser :)
Ciasto:
200 g maki ( ja użyłam żytniej ale może być na pszennej)
100 g masła
1 jajko
szczypta soli
Farsz:
250 g boczku wędzonego
250 g brokuł
2 pomidory
ser feta - najlepiej smakuje ( w tej wersji jest camerbert)
ząbek czosnku
cebula
4 jaja
200 ml śmietany 18%
pieprz, sól, papryka słodka, oregano
Przygotowanie ciasto:
Na stolnicy umieść wszystkie składniki
i zagnieć ciasto. Ugnieciony placek owiń folią i umieść w lodówce na 30
min. Następnie rozwałkuj placek o grubości 0,5 cm, posmaruj tłuszczem
tortownicę i wyłóż ciastem foremkę dociskając palcami dobrze do ścianek
i dna. Nakłuj widelcem i połóż na wierzch papier pergaminowy i obciąż
go grochem albo fasolą. Piecz w nagrzanym piekarniku 200C góra dół przez
10 min, następnie ściągnij papier z obciążeniem i piecz prze 10-15
minut.
Przygotowanie farsz:
Boczek pokrój w kosteczkę i obsmaż go na patelni bez tluszczu, następnie wyłóż nim ostudzone ciasto. Cebulę pokrój w kosteczkę i delikatnie podsmaż. Wystudzoną dołącz do boczku i ciasta. Brokuły umyj, odetnij łodygi i podziel na różyczki wykładając nim ciasto. Ser pokrój w kostkę i rownież połóż na ciasto. Zalej ciasto masą z jajek i śmietany i na wierz polóż pokrojone pomidory. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 150C ok 30 minut.
Smacznego!
źródło: http://niezlymlynek.blogspot.co.uk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz