Składniki( na 3 porcje)
-3 porcje makaronu( u mnie pełnoziarniste penne)
-duża pierś z kurczaka (ok.250 g)
-spory kawałek sera pleśniowego np.Lazur (ok.70 g)
-duża garść suszonych pomidorów
-garść żurawiny
-1/3 szklanki śmietanki kremówki( ok.80 ml)
-150 g mrożonego szpinaku( najlepiej takiego nierozdrobnionego)
-garść uprażonych orzechów włoskich( lub nerkowców)
Makaron ugotować. Na patelni rozmrozić
szpinak, doprawić solą czosnkową, odstawić na bok. Kurczaka doprawić
delikatnie czosnkiem i chilli, smażyć na teflonie. Gdy się zarumieni,
dodać śmietankę i pokrojony ser. Mieszać do czasu aż ser sie rozpuści i
sos zgęstnieje. Następnie część sosu odłożyć na talerzyk, a do tego
pozostałego na patelni dodać makaron, szpinak, pomidory, żurawinę i
makaron. Dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerze, polać odłożonym
sosem i posypać orzechami. I może być podany na kolację lub obiad oraz lunch.
SMACZNEGO!!!!
zródło:http://walnut-kitchen.blogspot.co.uk
takie improwizowane dania zazwyczaj smakują najlepiej :) wygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.