czwartek, 10 lipca 2014

Leczo z cukinią i kurczakiem

Danie lekkie, sezonowe i błyskawiczne. Każda Pani szybko to przyrządzi!!!

  • 1 duża cukinia
  • 2 cebule
  • 3 papryki (dałam 2 czerwone i 1 zieloną)
  • 3 duże mięsiste pomidory lub 2 łyżki koncentratu
  • 3 filety z kurczaka
  • vegeta, sól, pieprz
  •  

  • Kurczaka kroję w kosteczkę, oprószam przyprawami i podduszam do miękkości w niewielkiej ilości bulionu z czosnkiem. Cukinię obieramy, wydrążamy miąższ ze środka, kroimy w kosteczkę.
    Paprykę i cebulę również kroimy w niedużą kostkę. Na odrobinie oleju podsmażamy najpierw krótko paprykę, następnie wrzucamy cebulkę i smażymy do zeszklenia cebuli, dolewamy około 1/4 szklanki wody, wrzucamy pokrojoną cukinię, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości( my lubimy jak cukinia jest w kostkach, a nie w wersji półpłynnej, więc u mnie trwa to około 10 minut max). Następnie dodajemy pomidorki, wcześniej sparzone i obrane ze skórek, dusimy wszystko razem około 7 minut, dodajemy mięsko i mieszamy, gotowe.
    Przepis pochodzi od Ewy.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Print it

    nRelate Posts Only