sobota, 19 lipca 2014

Kotleciki z łososia i kaszy jaglanej

O kaszach można by długo pisać. Wszyscy je znamy, ale bardzo często, pomimo ich walorów zdrowotnych i smakowych, nie doceniamy ich. Najbardziej zapomniana jest kasza jaglana, która na naszych stołach gości bardzo rzadko. Tymczasem mało kto wie, że jest to jedna z najzdrowszych kasz!

Więc, dzisiaj: szybkie i proste danie na lunch, obiad lub kolację! Polecam!!!
Kotleciki te smażą się bez problemu. Nie bojcie się eksperymentować z ilością kaszy i ryby, doprawcie według swoich upodobań.

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 puszka łososia / tuńczyka w oleju
  • 1 mała marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • pokrojony koperek, szczypiorek, rzeżucha
  • jajko
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • sól morska, pieprz

Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać kaszę jaglaną, łososia, żmiażdżony czosnek, zieleninę, jajko i siemię lniane, doprawić do smaku. Uformować kotleciki i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st przez 15 minut. Podawać z sosem np.czosnkowym.

Smacznego!
źrodło: http://www.mamaalergikagotuje.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print it

nRelate Posts Only