O kaszach można by długo pisać. Wszyscy je znamy, ale bardzo często,
pomimo ich walorów zdrowotnych i smakowych, nie doceniamy ich.
Najbardziej zapomniana jest kasza jaglana, która na naszych stołach gości bardzo rzadko. Tymczasem mało kto wie, że jest to jedna z najzdrowszych kasz!
Więc, dzisiaj: szybkie i proste danie na lunch, obiad lub kolację! Polecam!!!
Kotleciki te smażą się bez problemu. Nie bojcie się eksperymentować z ilością kaszy i ryby, doprawcie według swoich upodobań.
SKŁADNIKI:
-
1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
-
1 puszka łososia / tuńczyka w oleju
-
1 mała marchewka
-
3 ząbki czosnku
-
pokrojony koperek, szczypiorek, rzeżucha
-
jajko
-
łyżka zmielonego siemienia lnianego
-
sól morska, pieprz
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać
kaszę jaglaną, łososia, żmiażdżony czosnek, zieleninę, jajko i siemię
lniane, doprawić do smaku. Uformować kotleciki i piec w nagrzanym
piekarniku w 180 st przez 15 minut. Podawać z sosem np.czosnkowym.
Smacznego!
źrodło: http://www.mamaalergikagotuje.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz