Jak zapewne wielu z nas wie, że łosoś jest jedną z najszlachetniejszych ryb, niestety w Polsce jest ciągle niedoceniany. Jest to ryba o wybornym smaku a przy tym jest bardzo zdrowa! Jako dodatek możemy zaserwować sobie surówkę z kiszonej kapusty. Pychotka!!!!
SKŁADNIKI na 2 porcje:
- Filet łososia o wadze 350g
- śmietana 12% 400 ml
- pęczek koperku
- cytryna
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżka majonezu
- Łososia bez skóry myjemy i dzielimy na dwie porcje. Następnie obficie solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki na godzinę.
- W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekany koperek a także sól i pieprz.
- Do naczynia żaroodpornego wlewamy część sosu, układamy łososia i zalewamy go resztą sosu śmietanowo-koperkowego.
- Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 40 minut (na ostanie 10 min zdejmujemy pokrywkę naczynia żaroodpornego).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz